Lyckovallens Utställnings tips

Hej bloggvänner!

Hundutställning har två grundläggande syften. Det ena är att utvärdera avelsresultat d.v.s ett sätt för uppfödare att kolla av om den kombination som gjorts har blivit bra. Det andra är att man som valpköpare kan få en idé om hur rasriktig den hund man köpt är. Oavsett resultat är ju alltid den egna hunden den bästa vännen.

20190331_132011.jpg

 

För att domaren skall kunna få en bra uppfattning om din hunds kvalitéer vill han/hon se hunden 1 stående 2 i rörelse 3 få känna igenom och undersöka hunden från nos till svans.

received_1296831297131933.jpeg

Det är dessa tre moment vi kommer att ge tips om i denna serie.

Det vanligaste som sker när en valp får ett nytt hem är att vi börjar lära den olika saker. Detta följs också upp vid ev. valpkurser. Sitt, ligg, och gå fot är de vanligaste inlärningsmomenten för en valp/unghund. När hunden gör rätt belönas den.

                  20190331_134419.jpg

Vid utställning är inget av dessa lydnadsmoment användbart annat än för att kunna kontrollera hunden vid sidan av utställningsringen vilket i och för sig är väl så väsentligt.

20190331_163656.jpg

 

Hunden skall alltså kunna stå utan att sätta sig. Ligg är ej aktuellt och fot är förvisso ett bra gå i koppelmoment men helst vill vi att hunden skall gå en liten bit framför sin förare för att domaren lättare skall kunna se rörelserna utan att förarens ben finns bakom. Hunden skall synas själv i så stor omfattning som möjligt utan inblandning av förarens olika kroppsdelar.

Vi kommer att presentera tips ett antal veckor framöver här på vår blogg.

20190401_114200.jpg

 

Här kommer avsnitt 1. Vi tränar att stå på två olika sätt. Båda sätten är användbara i utställningsringen.

20190504_171913.jpg

 

Vi använder inget annat än en godis i detta avsnitt då tanken är att dessa moment ska kunna göras snabbt i allehanda vardagssituationer. Vi lägger ingen vikt vid hur hunden står bara att den står. Så fort hunden gör rätt skall belöningen komma snabbt.

Video1

Här håller vi hunden nära och stöttar genom att hålla handen under magen samtidigt som vi håller godisen framför i läge motsvarande kl.2. Hundens namn och kommando stå. Så snart hunden står av sig själv d.v.s inte hänger på din arm så belönar du.

 

Video2

Här övar vi sk. friställning d.v.s hunden skall stå själv rakt framför dig utan stöd. Hundens namn och kommando stå. Så snart hunden står still belönar du.

 

Lycka till med träningen.

Gunnar o Marie-Louise

Skriv gärna en kommentar