Dagen efter dagen innan

Hej bloggläsare!

Som en del av er möjligen redan noterat så var vi på utställning i Västerås under gårdagen. Med hjälp av hundvakt så kunde Lyckovallen gänget åka redan fredag eftermiddag vilket var skönt. Fyra hundar följde med varav Kim och Lilla My skulle ställas ut. Nikolina och Tilda fick agera husbilsvakter. Efter övernattning på camping i Västerås så var vi tidigt på plats vid ABB arena.

20190427_132240.jpg

Gott om plats och hyfsat bra tempo gjorde att vi kom igång bra. Mest intressant var naturligtvis att Lilla My kunde bli svensk champion. Att Kim skulle gå bra kändes säkert men tänk vad man kan bedra sig. Kim ansågs inte vara tillräckligt bra och åkte ut direkt må så vara med excellent men ändå. Tur att han är svensk champion med ett 20-tal utställningar bakom sig med många BIR, excellent och ck.

20190428_100309.jpg
Kim

Så till Lilla My. Vissa utställning ger förutsättningar som gör det lättare att erhålla cert och championat. Detta var en sådan då det endast var tre tikar som kunde tävla om certet. Men som sagt man ska aldrig ta saker för givet vilket märktes med bedömningen av Kim. Med Lilla My gick det dock vägen och hon tog sitt tredje cert på sammanlagt sex utställningstillfällen. Svensk champion 2 år o 3 veckor gammal, bra gjort. Som present fick hon en ny groomingväska, snygg eller hur?

20190428_101721.jpg

20190428_101637.jpg

Nu till en sak som bekymrar en uppfödare nämligen kritiken på denna svenska champion. Förvisso är det en förutsättning att hunden är rätt anatomiskt uppbyggd och det visade kritiken med all tydlighet ”trevlig modell, välformat huvud, utm. överlinje, bra benstomme, bra kropp o förbröst”. Allt detta är saker som alla championhundar bör ha men vart tog de rasspecifika delarna vägen? Pälschateringar, pälsfärg, storlek, markeringar på huvud o kropp, svans, byxor, ja listan kan göras lång på de kriterier som gör det till en keeshond men inget av detta fanns med. Tolkningen får väl bli att Lilla My uppfyller samtliga dessa kriterier men för rasens skull vore det trevligt med en mer rasspecifik del i kritiken för annars blir kontentan att bara hunden är bra byggd kroppsligt så får den se ut hur som helst. Dessutom borde det vara en rättighet att få en ingående kritik med tanke på vad utställning i dag kostar.

IMG_20190427_143058_766.jpg
Lyckovallens Goldie/Lilla My Moder Se uch Dungens Nikolina fader Se uch Dungens Keep in Toucht

Nu till en helt annan sak men ändå utställningskopplad. På de senaste utställningarna har vi träffat flera nyblivna kees ägare vilket också syns på olika sociala medier, även tilltänkta valpköpare har kommit och pratat. Detta är väldigt trevligt och ett tillfälle som bättre borde tas tillvara av rasklubben. Just utställningsmomentet är en fin möjlighet att träffas och dessutom få lite bättre koll på vad för hund man har i kopplet såväl mentalt som rasspecifikt.

received_477172529691261.jpeg
Lilla My

Flera har på senare tid också ställt frågor på olika social medier om vad hunden behöver kunna för att åka på utställning och svaren är som vanligt olika och svåra att värdera för läsaren då det oftast inte framgår vilken bakgrund eller erfarenhet som svararen har. I alla sammanhang är källkritik en viktig faktor.

20190427_160612.jpg

Vi erjuder utställningsinformation i 10 korta delar på vår hemsida inom ramen för denna blogg. På hemsidan kan du bilda dig en uppfattning om oss och grunden till informationen är våra egna erfarenheter från ett antal handlerutbildningar samt ifrån utställningsverksamhet under våra drygt 10 år som kennel. Informationen kommer uteslutande att handla om praktiska moment som förberedelse för utställning och vi hoppas att den kan ge svar på en del frågor. Det går naturligtvis att ställa frågor till oss utifrån de olika avsnitten. Ett avsnitt/vecka så du hinner öva.

20190428_100142.jpg

Varma vårhälsningar från Marie-Louise o Gunnar.

Skriv gärna en kommentar